Akhirnya terbukti bahawa DS Shafie Afdal tidak terlibat isu duit berjuta dalam pejabat di Sabah

BERULANG KALI SAYA KATA
( DS Shafie tidak terlibat)


BERULANGKALI saya katakan kasus korupsi Jabatan air Sabah seorang DS Shafie tidak terlibat.
Pertama alasan saya DS Shafie sebagai menteri tidak berhak meluluskan apa-apa projek secara award ikut peraturan kerajaan dan dia bukan penjawat awam.

Malah semua menteri juga sama tidak ada kuasa meluluskan apa-apa projek yang diberi secara award.

Yang berhak dan ada kuasa hanyalah Menteri Kewangan Malaysia dan Menteri Kewangan Sabah iaitu Najib dan Musa Aman sendiri. Ini Fakta bukan auta.

Ini sudah berpuluh kali saya jelaskan.

Kemudian projek secara tender itu dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Malaysia dan jika di Sabah dipengerusikan oleh Setiausaha tetap Kementerian Kewangan Sabah. 

Mereka yang meluluskan melalui satu jawatankuasa dan seorang menteri tidak berHAK.

Kenyataan DS meluluskan adalah auta/tuduhan meroyan sebab rata2 yang asyik menuduh itu adalah kalangan yang tidak tahu sistem kewangan di Malaysia dan kena baca peraturan Treasury Instructions.

Selain itu kedua pegawai yangh menyimpan duit di rumah dan di pejabat serta ada akaun ratusan juta di luar negeri bukan pegawai federal tetapi pegawai negeri makna terus berhubungan dengan kerajaan negeri.

Lagi seorang DS Shafie langsung tidak kenal dan tidak pernah ketemu kedua pegawai yang dimaksudkan, malah kedua pegawai dimaksud amat akrap dengan ketua menteri Sabah dan keluarga sebab pernah hadiri acara di rumah orang tua Teo sendiri. Ada bukti2 jelas.

Kenapa harusnya dikaitkan dengan seorang DS Shafie Afdal yang tidak tahu apa-apa dan lagi semua peruntukan yang disalurkan ke Sabah itu adalah hak kerajaan Sabah untuk mengatur projek nego atau tender tertutup, terhad atau terbuka dan ketika itu DS Shafie tidak lagi berhak dilibatkan sama.

DS Shafie Afdal dalam ucapannya di mana-mana mahukan SPRM siasat secara terperinci soal siapa yang terlibat dan bukan main tuduh2 melulu yang tujuannya mahu memburukkan nama pemimpin WARISAN itu.

Rakyat Sabah mahu tahu siapa dalangnya dan tidak mungkin seorang pengarah dan timbalan pengarah sendiri yang melakukan dan sila juga siasat syarikat merawat air di Sabah miliknya Teo yang mendapat kontak berjuta-juta untuk selama sekitar 15-20 tahun.

ISMAILY BUNGSU
29/12/2016
9:07PM
Previous
Next Post »

Blog Archive